Oldal kiválasztása

Omlásveszély: 140 millió kellene a református templom felújításához

Korábban már többször hírt adtunk róla, hogy a megyeszékhely városképi szempontból is egyik legfontosabb feladata a több mint százhúsz éves református templom felújítása. Az impozáns istenháza állapota mára végveszélybe jutott, sürgős beavatkozás nélkül néhány éven belül be kell zárni, illetve idővel szegényebb lehet nélküle a város képe.

– A szolnoki református templom lassan 125 éve a gyülekezet otthona, s egyben a város képének meghatározó eleme – mondja Végh Miklós lelkipásztor, miközben megállunk a nem túl vigasztaló képet nyújtó templomfal mellett.

– Bár a falazat belső része még szilárdan áll, az időjárás által kikezdett díszburkolat már nem nyújt védelmet számára. Csupán idő kérdése, hogy a jelenleg elsősorban esztétikainak látszó bajok mikor válnak krónikus veszélyforrássá.

– A homlokzati téglaburkolat fugáinak elöregedése miatt a falba beszivárog a víz, helyenként már omlásveszély alakult ki. A templom a falon és a tetőzeten keresztül is beázik, ami miatt a belső teret is mihamarabb rendbe kell tenni.

– A romlás megállítása égető problémává vált, s a 125. évfordulóra mindent megteszünk azért, hogy megmentsük ezt az egyedi épületet, a szolnokiság egyik szimbólumát – hangsúlyozta az idővel való versengést a lelkipásztor.

– Ahhoz, hogy a Sztehlo Gábor tervezte neogót istenháza teljesen megújuljon, összesen száznegyvenmillió forintra lenne szükség. Ebből 116 millió forint a külső felújítás költsége. Ez az összeg a templom épületének a vártnál nagyobb romlása és az építőipari árak rohamos emelkedése miatt magasabb a korábban tervezettnél.

– Fedezésére jelenleg valamivel több mint 87 millió forint állami támogatás, illetve a szolnoki önkormányzat által biztosított 15 milliós keret áll rendelkezésre. Az utóbbi összegben benne van az épített örökség megóvására szánt városi keret maradéka is, amivel a vészhelyzetre való tekintettel járul a város a felújításhoz.

– Nagyon örvendetes számunkra, s őszinte hálát adunk érte az Úrnak, hogy a gyülekezet tagjai is szinte erejüket meghaladó részt vállaltak a terhek viselésében.

– A református közösségtől, melynek néhány száz tagja évről évre adományaival hordozza a templom fenntartása és a gyülekezeti élet anyagi terheinek hordozása mellett a szenvedélybetegek, szociálisan rászorulók, és az útkereső fiatalok felé irányuló szolgálat felelősségét, eddig hét és fél millió forint adomány érkezett a templom javára.

– Ezt körülbelül ötven ember adta össze, s benne van azok hozzájárulása is, akik ugyan nem tagjai az egyháznak, de szívügyüknek érzik ennek a szép épületnek a megmentését. Némi segítséget a jótékonysági alkalmaink és a templomfelújításért rendezett futás adománya is jelentett a az ügyben – magyarázott a közadakozásról Végh Miklós.

Bár messziről épnek látszik, de mára kritikussá vált a megyeszékhely egyik jelképének, a szolnoki református templomnak az állapota

– A rendelkezésre álló keret szűkös volta miatt a gyülekezet presbitériuma szakértőkkel együtt úgy igyekszik mielőbb megoldást találni a felújítás ügyében, hogy két részre bontották a munkák menetét.

– Először a nagyobb feladatot jelentő, de halaszthatatlan külső renoválást igyekeznek elvégezni, majd annak befejeztével, amint erre rendelkezésre áll a szükséges anyagi erő, igyekeznek megcsinálni a belső állagmegóvást is – jelezte.

A lelkipásztor hírportálunknak azt is elmondta, hogy a templomfelújítást a tervek szerint ez év szeptemberében el kell kezdeni, így nagyon kevés idő áll rendelkezésre a legalább a külső munkálatokhoz szükséges teljes anyagi fedezet előteremtéséhez.

Ezért szeretnének minden, akár az egyházzal szoros kapcsolatban ugyan nem álló, de Szolnok építészeti értékeiért törődést, felelősséget érző polgárt, magánembereket, cégeket, vállalkozókat megszólítani, bármekkora anyagi segítséggel, de együttesen vegyenek részt városunk e meghatározó építészeti értékének gyermekeink, unokáink, késői utódaink számára történő megmentésében.

 

 

Szolnoki Református Egyházközség