Oldal kiválasztása

Tisztelettel a szolnoki református templom
felújításának reménybeli támogatói részére

 

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A szolnoki református templom lassan 125 éve otthona a református gyülekezet istentiszteletének és pótolhatatlanul értékes része Szolnok városképének. Az évfordulóra készülve szeretnénk mindent megtenni azért, hogy megmentsük ezt az egyedi épületet, mely Szolnok város egyik ismertetőjele, a szolnokiság szimbóluma.

Szeretnénk Önt is meghívni arra, hogy legyen társunk ebben az erőfeszítésben, és támogassa a „kakasos” templom felújításának ügyét.

A templom építészeti különlegessége – mely városunk egyik díszévé teszi azt – nagy kihívás elé állít bennünket, amikor az épület felújítására, állagmegóvására törekszünk. A homlokzati téglaburkolat fugája elöregedett, szétporladt, a burkolótéglák jelentős része a beszivárgó víz miatt szétfagyott, a homlokzati kőelemek erodálódtak, helyenként omlásveszélyesek, felújításra szorulnak. A templom a falon és a tetőn keresztül is beázik.

Az építésztervező szakvéleménye szerint amennyiben a falburkolat teljes felújítása és a tető héjazatcseréje nem történik meg rövid időn belül, akkor az épület állapota rohamosan tovább romlik, szerkezete is súlyosan károsodik, s ez néhány éven belül életveszélyes állapot kimondását jelentheti annak minden használati következményével együtt.

A templom külső felújítását tehát mindenképpen el kell végeznünk az épület megóvása érdekében. Ezzel együtt szeretnénk a legszükségesebb belső javításokat is elvégezni: az omló vakolat javítása és a festés mellett az elavult és életveszélyes elektromos hálózat és a szintén elavult és gazdaságtalan fűtési rendszer felújítását, korszerűsítését.

A felújítás a kiviteli tervek alapján készült becsléseink szerint mintegy 140.000.000 Forintba kerül. Ez – a templom állapotának a vártnál súlyosabb romlása és az építőipari árak emelkedése miatt 40%-kal meghaladja korábbi számításainkat.
Ehhez az összeghez a jelentős állami támogatás, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának 15.000.000 Forintos támogatása és a gyülekezeti adakozásból eddig gyűjtött 6.000.000 Forint mellett is több mint 30.000.000 Forint hiányzik.

A beruházás a tervek szerint 2018 szeptemberében kezdődik, így a hiányzó forrás előteremtésére rövid idő áll rendelkezésünkre.

A református közösség, melynek néhány száz tagja évről évre adományaival hordozza a gyülekezeti élet és a templom fenntartása mellett a szociálisan rászorulók, szenvedélybetegek idősek és útkereső fiatalok felé való szolgálat felelősségét is, örömmel őrzi ezt az értékes műemléket városunkban. Ez a feladat azonban messze meghaladja erőnket, anyagi lehetőségeinket, ezért széles körű összefogásra hívunk mindenkit, aki kész segíteni ennek a páratlan értéknek a megőrzésében.

A templom felújítására szánt adományokat a Szolnoki Református Egyházközség erre a célra elkülönített 10404993-00026897-00000004 számú bankszámláján gyűjtjük.

A befizetett adományokat cégek és vállalkozók költségként írhatják le az adóalapjukból. Ehhez az egyházközség a befizető kérésére hivatalos igazolást állít ki.

Az egyházközség a támogatás mértékét figyelembe véve különböző szintű nyilvánosságot biztosítva nyilvánít majd köszönetet a templomfelújítás támogatóinak.

Tisztelettel kérjük, hogy adományával csatlakozzon Ön is a templom támogatói köréhez. Hisszük, hogy együtt meg tudjuk menteni a szolnoki református templomot felújítva azt Isten segítségével.
Életére és munkájára Isten áldását kérjük.

A református templom támogatói közösségének reménybeli tagjaként tisztelettel köszöntjük:

Végh Miklós Dr. Szabó Károly
lelkipásztor gondnok

Szolnok, 2018. július 14.

Kérjük, támogassa Ön is a szolnoki református templom felújítását!

Személyes adomány befizetéssel a református lelkészi hivatalban,

vagy

küldje el felajánlását a Szolnoki Református Egyházközség számlaszámára: 10404993 – 00026897 – 00000004 A megjegyzés rovatban minden esetben tüntesse fel: “templomfelújítás”

Segítségét, hozzájárulását köszönjük!

Szolnoki Református Egyházközség