Oldal kiválasztása

Miért vált szükségessé a templom felújítása?

Az épületet Sztehlo Ottó műépítész tervezte neogótikus stílusban. A tervek 1890-ben készültek a templomot azonban csak 1895. június 9-én avatták fel.

A templomon többször végeztek javítási munkákat:

1926-ban a toronyrészt javították és a kakast cserélték ki. 1954-ben új fali lámpákat szereltek fel és az egész templomot újrafestették, ekkor kerültek bibliai feliratok és emblémák a belső falakra. 1980-ban bevezették a gázfűtést, az egykori irattárat kazánná alakították. Ekkor kerültek a szószék melletti mellékhajók falára a légfűtés csatornáit takaró faburkolatok. 1994-ben, a 100 éves évforduló előtt, belső felújítás történt, a falakat ismét tiszta fehérre meszelték, új kőpadló készült. Az épület stílusában épült régi kerítést az eredeti kovácsoltvas kerítésmezők és fedkövek felhasználásával 2010-ben építette újjá a gyülekezet. A templom 2012-ben műemléki védettséget kapott.

Az épület kora ellenére tartószerkezeti szempontból jó állapotban van. A főbb szerkezeti elemek állékonyak, jelentős épületmozgás nem tapasztalható. Az 1994-es felújítás óta az épület állaga azonban jelentősen romlott. A homlokzati klinker-burkolat, a kő- és műkő elemek több helyen szétfagytak, a mészhabarcs fúgázóanyag elporladt, emiatt az épület a homlokzat felől számos helyen beázik. A külső kő díszek és a belső vakolatmezők omlásveszélye miatt a homlokzat felújítása sürgetővé vált. A tetőhéjalás, de legfőképp a bádogos munkák is felújításra szorulnak, bár itt akut életveszély és súlyos károsodás nem áll fenn. Ezen túl a gépészet és az elektromos rendszer elavult, cseréje indokolt.

Felújítási javaslatok, ütemezés:

  1. Homlokzati felújítás. Állványépítés. Klinkertégla burkolat javítása, fúgázása, impregnálása, idomtéglák cseréje, javítása, kő elemek és díszek újrafaragása, fal menti bádogosmunkák, nyílászárók javítása, külső körüljáró újjáépítése.
  1. Tetőfelújítás. Azbesztpala teljes, alátétdeszkázat részleges cseréje, rézlemezfedés javítása, ereszek és csatornák cseréje, vápák, szegélyek, hajlatok újrabádogozása, ácsszerkezet javítása, láng-, és gombamentesítése, villámvédelem bontása, visszaépítése.
  1. Belső felújítás. Állványozás, vakolatjavítás, vakolatdíszek javítása, új belső falfestés, mázolás. Beépített bútorok berendezések javítása, kiegészítése.
  1. Épületvillamosság felújítása. Belső kábelezés cseréje, elosztók cseréje, tűzjelző, kamera kiépítése, lámpatestek, harangautomatika felújítása.
  1. Épületgépészet felújítása. Légfűtés és szellőztetés újjáépítése, kazáncsere, kémény bontása.

A felsorolt munkálatok egymástól többé-kevésbé függetlenül elvégezhetők, de az egy pont alatt szereplő munkák összefüggenek, azokat célszerű egy ütemben elvégezni. A sorrendet a fontosság szerint állítottuk fel, de az ütemezést ésszerűségi szempontok is befolyásolják. Például nem érdemes addig a belső felújításokat elvégezni, amíg a homlokzati beázásokat nem orvosoljuk, vagy nem készülnek el a villamos felújítások. Igény esetén a sorrend módosítható, a munkák tovább bonthatók, vagy össze is vonhatók.

A fenti munkálatokhoz az engedélyezési szintű tervek szakértői véleményekkel és költségvetéssel együtt elkészültek. Az engedélyeztetés és a kiviteli tervezés akkor válik aktuálissá, ha a felújításhoz szükséges keret legalább részben rendelkezésre áll.

Szolnok, 2018. január

Álmosdi Árpád

építész

Szolnoki Református Egyházközség