Oldal kiválasztása

Elbánt a szélvihar a szolnoki templom csúcsán lévő rézkakassal

Szathmáry István

Sajátos kárt okozott a felújításra váró református templomban a pénteki szélvihar. A torony csúcsán lévő méternél nagyobb rézkakassal bánt el szél ereje. Az arra járók saját szemükkel győződhetnek meg a szokatlan látványról, mivel az épület megszokott ékessége egy szál drótkötélen lóg az istenháza tetőzetéről.

A jelenlegi kakas ugyan nem azonos az 1894-ben elhelyezett változattal, azt az első világháborút követően újra kellett cserélni, de így is rendesen megszolgálta az idejét. A jelenlegi épületdísz is közel kilencven évig állt az őrhelyén. Amint azt Végh Miklós lelkipásztor elmondta, a sajnálatos kárnak van pozitív üzenete is a gyülekezet számára.

Bár a kakas helyreállítása megnöveli a hamarosan induló külső renoválás költségeit, sokkal kellemetlenebb következményei is lehettek volna az esetnek. Lezuhanva akár emberben, vagy anyagi javakban is kárt tehetett volna a jelentős súlyú fémalkotás. A Gondviselés jeleként értékelhető, hogy végül megfogta és jelenleg is tartja a villámhárító ujjnyi vastag erős drótkötele.

A lelkipásztor arra is felhívta a figyelmet, hogy mennyivel rosszabb lett volna, ha a felújítás után következik be ez az előre nem várt esemény. A történtek miatt a tervezett munkákba így be kell vonni a tornyot is, az ezzel kapcsolatos műszaki felmérést záros határidőn belül elkezdik a szakemberek.

Mivel az épületet az első világháborút követő román ostrom idején, és a második világháborúban a németek részéről is jelentős károk érték, a javítási munkáknál, amint a mostani eset is figyelmeztet rá, számolni kell ezeknek a régi eseményeknek az örökségével is.

A templomot és környékét biztonsági okból a baleset bekövetkezése után azonnal lezárta a katasztrófavédelem, s elkezdték felmérni a kárelhárítás, illetve a levegőben lógó fémalkotmány biztonságba helyezésének lehetőségét. Az eddigi ismeretek szerint a rendelkezésre álló eszközökkel a torony magassága miatt nem orvosolható a probléma, arra új megoldást kell keresni.

Esetleg számba jöhet ipari alpinisták bevonása is a kárelhárításba. Mivel a templomot a szakembereken kívül jelenleg más nem közelítheti meg, a gyülekezet az új – szerencsére megfelelő befogadóképességű gyülekezeti házban tartotta a vasárnapi istentiszteletet. Ez egyúttal spontán főpróbája is lett a templomfelújítás megkezdésével beköszöntő állapotnak.

Várhatóan akkor is huzamosan az új épületben kell tartani a különböző gyülekezeti alkalmakat. Végh Miklóstól azt is megtudtuk, hogy viharkárra az egyház rendelkezik biztosítással, így számítanak arra, hogy ez csökkenteni fogja a a most keletkezett kárral járó nem várt költségeket.

A kakas története

Az állhatatosságot jelképező kakas a Megváltó születésének helyét mutató betlehemi csillaggal együtt régi, több évszázados református jelkép. Hazai templomaikon többnyire egyiket, vagy másikat használták, de néha együtt is előfordulnak.

Nem azonos a világi életben alkalmazott másával, a szélkakassal, a templomokon a szélirányt helyette úgynevezett szélzászló mutatja.

 

 

Szolnoki Református Egyházközség