Oldal kiválasztása

Jól halad a református templom renoválása

Szathmáry István

Szemmel láthatóan folyamatosan halad a református templom felújítása. Hol egy megviselt falburkolatdarabot bontanak le, hol új kőfaragványok érkeznek a munkaterületre. Álmosdi Árpád építészt, a felújítás tervezőjét a renoválás folyamatáról kérdeztük.

– A munkálatok jelenlegi állása szerint tartható a felújítás tervezett üteme?

– Véleményem szerint igen. Az utcáról nézve furcsának tűnhet, hogy hónapok óta csak a homlokzat alsó részén látni változást, de egy műemléki felújításnál kicsit másképp járnak az órák, mint egy vadonatúj épületnél.

– Például nehezen találtunk olyan téglagyárat, amelyik hajlandó a százhúsz évvel ezelőtti technológiával legyártani az eredetileg a tatai téglagyárból származó téglákat a burkolat kifagyott elemei pótlására. A burkolat fugáinak meghatározása is hosszadalmas folyamat volt. Öt-hat próbafelület is készült, mire megtaláltuk az eredetihez leginkább hasonló, de annál tartósabb, korszerű anyagot. A lábazat kőelemeinek pótlása és fugázása nagy odafigyelést igénylő feladat.

– Találtak az épületen olyan előre nem látott károsodást, ami módosíthatja az eddigi terveket?

– Igen, néhány részlet tekintetében a feltárások után pontosítottuk a terveket. Ilyen volt a lábazat kialakítása, ahol a lebontott téglaburkolatot átszellőztetett légréssel építjük vissza. A bontás után megtaláltuk az egykori falszigetelést, amely meglehetősen nyomorult állapotban van.

– Bár a templom falai nem vizesednek, ezzel az átszellőztetéssel megpróbáljuk elejét venni a problémának. A bejáratokhoz vezető előlépcsők alapozását is újra kellett gondolni. A lépcsők alatt építési törmeléket találtunk, ami megmagyarázza, hogy miért süllyedtek meg és csúsztak szét az évek során a lépcsőfokok. Ezeket most teljesen újjáépítjük úgy, hogy az ép tömbköveket újra felhasználjuk, csak a töröttek helyére kerülnek új mészkőelemek.

– A tervező, Sztehlo Ottó fennmaradt iratai, rajzai jelentenek-e segítséget a kivitelezésben, illetve bukkantak-e olyan részletekre a templomban, melyek meglepetést jelentettek az önök számára?

– Nagyon kevés dokumentum maradt fenn: néhány korabeli publikáció és egy akvarellel színezett metszetrajz, melyet a tervező szignált. Utóbbin az látszik, hogy az eredeti elképzelés szerint a pincében elhelyezett kazántól egy légcsatornán és egy padlórácson keresztül felvezetett meleg levegő adta volna a templom fűtését. Ennek azonban ma már nincs látható nyoma, tehát vagy meg sem épült, vagy az idők során leburkolták.

Megérkeztek az új, biztonságos lépcsőelemek is a munkaterületre. Hamarosan ezek beépítésével folytatódhat a munka

– Az írásos emlékeknél azonban sokkal tanulságosabb maga az épület. Tiszteletet parancsoló az a gondosság és precizitás, ahogyan az egykori építőmesterek összerakták ezt a házat. Például minden elem az ablakoktól a faragott kődíszekig a burkolótégla méreteihez igazodik. Vágott téglát csak elvétve találni a házon. Az összes részlet elképesztő mesterségbeli tudásról tanúskodik, arról, hogy készítői emelt fővel jártak a világban. Mi, kései utódok, megpróbálunk ehhez a szinthez felnőni.

 

 

Szolnoki Református Egyházközség