Oldal kiválasztása

“Kevesen tudják, hogy a harmónium eredetileg nem orgonapótlék, hanem önálló, művészi hangszer volt, amely az orgona (folyamatosan hangzó hang) és a zongora (dinamikai árnyalás lehetősége) előnyeit egyesítette magában. Az ilyen művészi harmónium kritériumai a fúvó légrendszer (ellentétben az általánosan ismert szívó légrendszerrel), a legalább négy sípsor és az expression kapcsoló, mely a tárolófúvót kiiktatja a még érzékenyebb dinamikai hatások érdekében. A koncerten megszólaló hangszert – melyet egykor a stuttgarti Schiedmayer-cég készített – az elmúlt évben eredeti állapotra restaurálták. A mintegy 150 éves hangszer szállítható, így olyan településekre is eljuthatunk, ahol nincs használható orgona!

A műsorban XX. századi egyházzenész zeneszerzők – Gárdonyi Zoltán, Lisznyai Szabó Gábor, Halmos László, Beharka Pál – hangszerkíséretes kórusművei és ének-feldolgozásai hangzanak el, csakúgy, mint Tóka Ágoston stílus-improvizációi harmóniumon”

A koncerttel összekötve kiállításmegnyitó is lesz: dr. Millisits Máté művészettörténész nyitja meg reformációval kapcsolatos tablókiállítását, mely a Tiszavirág Fesztivál végéig látható lesz templomunkban.

Ezen az eseményen hirdetjük ki a Kő-Rózsa pályázat eredményét és adjuk át a nyerteseknek a díjakat is.

Tóka Ágoston koncert Reformáció500

 

Szolnoki Református Egyházközség